Betaling : hoe verloopt de betaling?

Als je je materiaal zelf ophaalt kan je cash betalen bij afhaling. Als we het materiaal naar je terug sturen dan bezorgen we je eerst een factuur via mail. Zodra jouw betaling op onze rekening staat regelen wij de verzending.

Moet ik vooraf betalen?

Je hoeft niet vooraf te betalen. Je kan contant betalen bij afhaling of per overschrijving.

Kan ik resultaat zien alvorens ik betaal?

Op aanvraag kunnen we je zeker een aantal scans doorsturen zodat je de kwaliteit kan beoordelen. Je kan ook een vrijblijvende testscan aanvragen alvorens je bestelling te plaatsen.

Hoe plaats ik een bestelling?

a) persoonlijk in ons kantoor

b) door het online formulier in te vullen : wij nemen dan contact met u op

c) door je materiaal naar ons op te sturen via de post of Kiala

Wat is de levertermijn?

Alles is afhankelijk van het type materiaal en de hoeveelheid. Normaal hebben we 1 à 2 weken nodig voor fotomateriaal en 2 à 3 weken voor audio- en filmmateriaal.

Heb je het dringend nodig (omwille van een viering of als geschenk?) dan kunt u een “express” levering aanvragen tegen een surplus van 25% van de normale prijzen. Wij verwerken uw bestelling dan binnen de 2 à 5 dagen (afhankelijk van het type materiaal en de hoeveelheid).

Hoe bezorg ik mijn herinner-dingen aan Jalena?

 1. Je kan ze persoonlijk tot bij ons brengen op afspraak. We noteren ter plaatse je wensen.
 2. Je kan alles opsturen met B-Post.
 3. Je kan ook terecht in een Kiala – punt: op aanvraag sturen we je een verzendlabel.

Zorg ervoor dat je materiaal goed verpakt is!

Wanneer kan ik bij jullie terecht?

Van maandag tot en met donderdag 8h – 17h, op vrijdag tot 15h.

Buiten de kantooruren op afspraak. Bel hiervoor het nummer 0032 3 641 80 23 of 0032 474 52 17 40

Kunnen jullie mijn herinner-dingen thuis ophalen ?

Ja, we kunnen een ophaling bij jou thuis regelen. de prijs is afhankelijk van je woonplaats. Neem hiervoor contact met ons op via info@jalena.eu.

Voorbereiden materiaal : moet ik mijn spullen ordenen of op een speciale manier voorbereiden?

Als je je materiaal op voorhand netjes ordent en voorziet van een korte titel of beschrijving (bv jaartal + gebeurtenis) dan ordenen wij je digitale kopieën op dezelfde manier. Heb je hier echter geen zin of tijd voor? Geen enkel probleem, bezorg ons je spullen gewoon zoals je ze hebt, wij verwerken ze op de best mogelijk manier!

Verpakking : hoe moet ik mijn materiaal verpakken?

Het is niet nodig speciaal verpakkingsmateriaal te gebruiken. Stop alles in een stevige doos en stuur het naar ons op of breng het langs.

Wat gebeurt er met mijn spullen na het scannen?

Na het scannen sturen we je alles terug in de originele staat en verpakking samen met de digitale kopieën. Indien je wenst kunnen we jouw materiaal ook in zuurvrij materiaal her-verpakken voor lange termijn bewaring of we kunnen het voor je vernietigen.

Houden jullie een kopie bij van mijn digitale bestanden?

We houden een digitale kopie bij van je bestanden gedurende een periode van 2 weken na oplevering. Zo kunnen we je nog verder helpen moest er iets mis zijn met je digitale kopie of moest je nog extra kopieën of bewerkingen nodig hebben. Na een periode van 2 weken verwijderen we de digitale backup van onze servers.

Ik wil mijn originelen thuis beter bewaren, kan Jalena ons daarbij helpen?

Ja, wij kunnen jouw materiaal herverpakken in zuurvrij materiaal. Dat is speciaal papier en karton dat in de archiefwereld gebruikt wordt om documenten allerhande te bgeschermen tegen verzuring. Zo kan je ze langer en beter bewaren. Ben je hierin geïnteresseerd? Neem dan even contact met ons op via info@jalena.eu

Hoe ben ik er zeker van dat mijn waardevolle herinneringen niet beschadigd worden of verloren gaan?

Wij gebruiken professionele scanners die het risico op beschadiging van jouw originelen minimaliseren. Onze operators hebben erg veel ervaring in het verwerken van waardevolle materialen. We doen dit immers al jaren voor verschillende musea en archieven in ons land.

Ik heb mijn originelen niet meer nodig, kunnen jullie ze voor me vernietigen?

Ja, dat is mogelijk. In dat geval bezorgen wij je enkel de digitale kopie en zorgen voor de vernietiging van je originelen. Zo bespaar je weer wat ruimte!

Scanners: Welke scanners gebruiken jullie ?

We kiezen voor elk type origineel de juiste professionele scanner. Omdat we erg vaak oude waardevolle documenten digitaliseren voor musea en archieven hebben we de beste professionele apparatuur en kennis in huis om ook jouw herinneringen op de beste manier te scannen.

In welk bestandsformaat scannen jullie fotomateriaal?

We leveren standaard jpg bestanden af. Op aanvraag kunnen we ook tiff bestanden leveren.

Wat is het verschil tussen “Standaard” en “Premium” kwaliteit voor fotomateriaal?

Standard kwaliteit betekent scannen aan een resolutie die hoog genoeg is om de beelden te bekijken op je PC of TV, ook om ze bv te projecteren op een groot scherm of om ze in het originele formaat af te drukken. Wil je een afdruk laten maken die groter is dan het origineel? Dan kies je best voor Premium of Pro. Je geeft ons best mee op welk formaat je de digitale kopie zou willen afdrukken, dan helpen wij je bij je keuze.

Is het mogelijk mijn foto’s / films te retoucheren?

Ja, dat is mogelijk! Onze fotograaf kent alle kneepjes van het vak en maakt van jouw verkleurde of beschadigde origineel weer een prachtig “beeldje”.

Kunnen jullie ook originelen scannen die groter zijn dan A0 formaat?

Ja, dat kunnen we. We scannen ze in verschillende delen (zonder het origineel te beschadigen natuurlijk!) en stitchen ze aan mekaar met Photoshop. Deze bewerking is onzichtbaar in de digitale kopie.

Hoeveel foto’s passen er op DVD?

Alles hangt af van de gekozen kwaliteit en de grootte van de originelen. Er passen minstens 1000 foto’s op 1 DVD.

Mijn dia’s en foto’s zijn wat verkleurd, is het mogelijk dat te verbeteren?

Ja, we controleren alle originelen en passen indien nodig een kleurcorrectie toe zodat je beelden weer een natuurlijke “look” krijgen. Individuele correcties of retouches zijn mogelijk tegen een extra kost.

Welke filmtypes kunnen jullie scannen?

 • 9,5mm
 • 8mm
 • Super 8mm
 • Super 8mm (sound)
 • 16mm
 • 16mm (magnetisch geluid)
 • 16mm (optisch geluid)
 • VHS – SVHS -
CVHS
- C SVHS
 • Mini DV
 • video 8
 • Hi8
 • Betamax
 • Super Betamax
 • Betacam SP
 • Betacam SX
 • Betacam IMX
 • Digital Betacam
 • Video 2000
 • Mini Disc
 • VCR Philips
 • DVCam
 • U-Matic
 • U-Matic SP
 • MII
 • DVCPro

In welk bestandsformaat scannen jullie films?

Analoge video worden standaard in H264 – MP4 formaat (480p – 8Mbps) afgeleverd. Dit is een allround formaat dat je zelf kan bewerken met de meeste software pakketten en dat je bv gemakkelijk kan uploaden naar youtube. Je krijgt ze van ons via een online link doorgestuurd.

Pellicule (16mm – 8mm – super8) wordt eveneens in H264 – MP4 formaat afgeleverd (1080p – 16Mbps).

Wil je toch graag een ander bestandsforaam zoals bv. .MOV of .AVI, neem dan even contact met ons op.

Wens je een DVD? Dat kan! Hiervoor betaal je een kleine meerprijs (zie het rekenformulier). De DVD start automatisch op zodat je de films kan bekijken op je TV of PC. Op DVD zijn de filmbestanden niet bewerkbaar.

We kunnen de bestanden ook afleveren op een externe harde schijf. Deze kan je ons zelf aanleveren of je kan er bij ons eentje aankopen.

Welk bestandstype moet ik kiezen voor mijn films?

Het standaard formaat Mp4 (H264 codec) is doorgaans bruikbaar voor iedereen, zowel op Mac als op PC.

Als je de bestanden bij ons aankoopt op een externe harde schijf is het wel belangrijk te vermelden of je werkt onder Mac of Windows, zo kunnen wij de schijf op de juiste manier formatteren.

Wat is het verschil tussen standaard en premium kwaliteit voor films?

Standaard scannen we met een hoogwaardige scanner en mechanische reiniging.

Premium : we passen een extra digitale reiniging toe voor een beter resultaat.

 Film : ik weet niet meer wat er op mijn films staat…kan Jalena me hierbij helpen?

Jij, we kunnen een klein stukje van jouw film doorsturen in proxy-formaat (lage kwaliteit met watermerk) zodat je kan zien wat de inhoud van je film is alvorens de digitalisering ervan te bestellen. Dit kost je 3 €. Beslis je om alsnog de hele film te laten scannen dan wordt de 3 € van de prijs afgehouden.

Is het mogelijk slechts een klein stukje van een film te laten scannen?

Ja, dat is mogelijk. Ofwel geef je zelf duidelijk aan met een tijdscode welk stukje je wenst (van minuut zoveel tot minuut zoveel). Ofwel bezorgen wij je een proxy van de hele film met tijdscode zodat je zelf het juiste stuk kan zoeken en kan doorgeven.

Het her-monteren van jouw film op basis van de door jou opgegeven tijdscodes kost je 18 € extra per film (max. 10 fragmenten per film)

Hoe kan ik zien hoeveel minuten film (pellicule) er op mijn spoelen zit?

Je kan het aantal minuten inschatten aan de hand van de diameter van je spoel.

    meters spoel    diameter spoel  duur in minuten
15 7 3.5
60 13 13
90 15 20
120 18 26
180 21 40
240 25 52